Canon Legria HF M31 o afacere de… familie [Review]
Dacă acum ceva timp, Canon anunţa lansarea şi în România a noii game Legria, uite că a venit timpul să punem la treabă una dintre aceste minunăţii compacte. Mai exact în cele ce urmează vom vedea cum se descurcă modelul Legria HF M31.
Prima impresie:
Scoasă din cutie, camera se remarcă prin dimensiunile reduse şi formele rotunjite. Măsurând 68 x 60 x 123 mm şi cântărind doar 320 de grame, HF M31 este mai mult decât compactă şi cred că îşi poate face loc chiar şi într-un buzunar ceva mai generos. Vremea camerelor ce cântăreau kilograme şi la care te împiedicai în accesorii, casete sau DVD-uri a trecut demult, iar Canon nu face decât să ne întărească această concepţie prin lansarea de modele din ce în ce mai compacte şi mai performante.
Design şi calitatea materialelor/asamblării:
După cum spuneam şi mai sus, noul model Canon are un design futurist specific gamei Legria, cu forme compacte şi ergonomice, ceea ce ajută la îmbunătăţirea experienţei de utilizare a camerei.
Atât materialele folosite cât şi asamblarea sunt ireproşabile, Canon demonstrând că îşi merită renumele dobândit. Butoanele sunt amplasate intuitiv, astfel încât camera poate fi utilizată uşor cu o singură mână. Noutatea la acest model o reprezintă display-ul smart touch, care a determinat dispariţia multor butoane inestetice. Totuşi, display-ul de 2,7 inci nu a fost introdus doar pentru frumuseţe, cu ajutorul acestuia utilizatorul are un acces mult mai rapid şi mai facil la multe dintre setările şi funcţiile aparatului.
Display şi meniuri:
În ziua de azi am ajuns să ne împiedicăm de touchscreen-uri pentru că sunt mai mult decât la modă în lumea gadget-urilor. Fie că vorbim de telefoane mobile, monitoare, televizoare, rame foto, MP3/MP4-playere, aparate foto/video, cuptoare cu microunde, frigidere, toate se laudă cu touchscreen-uri şi se vor atinse cu maximă blândeţe. Tind să cred că vom ajunge ca urmaşii noştrii să se sperie la vederea vreunei taste pentru că nu vor şti la ce foloseşte… Problema nu ar fi că sunt prea multe, doar că de multe ori sunt implementate doar de dragul artei, adică în loc să am câteva butoane sănătoase pe care să le apăs şi să primesc şi feedback-ul aşteptat sunt nevoit să mă chinui cu degeţelele pe un ecran încăpăţânat din fire, care răspunde când şi cum vor „muşchii lui”. Displayul smart al camerei HF M31 se vrea a fi extrem de util şi urmăreşte trendul lansat de Sony şi Panasonic, dar din păcate ar mai fi ceva de lucru la acest capitol. Să nu mă înţelegeţi greşit, dar în cazul de faţă touchscreen-ul lasă de dorit pentru că nu odată ni s-a întâmplat să selectăm din greşeală altă funcţie, sau să încercăm secunde în şir să accesăm vreun meniu… O altă problemă care mi-a atras atenţia a fost un uşor tremur pe care îl are imaginea afişată pe display mai ales în meniuri, fapt destul de enervant când vrei să arunci o privire peste amintirile din vacanţă…
Meniul seamănă destul de mult cu cel al camerelor foto Canon, dar acesta pare ceva mai greoi, probabil şi pentru că toată navigarea se face exclusiv prin touch. Ca să vă faceţi o idee, în meniu nu poţi selecta direct submeniul de care eşti interesat, trebuie să dai scroll până deasupra lui şi abia după îl poţi accesa. Cu alte cuvinte dacă vreţi să folosiţi această cameră, rezervaţi ceva timp şi răbdare pentru setarea iniţială a funcţiilor după care puteţi să vă bucuraţi de timpul rămas pentru filmat…
Funcţii de bază:
Bineînţeles că inginerii de la Canon au avut grijă ca noului model să nu îi lipsească nimic. Aşadar aveţi în faţa dumneavoastră o minunăţie tehnologică care ştie să facă cam tot ce i se cere la capitolul captat amintiri de neuitat din vacanţe sau de la diverse evenimente.
În primul rând, toate aceste amintiri vor arăta mai bine filmate decât în realitate şi asta pentru că această „tabacheră” video ştie să filmeze full HD 1920×1080 AVCHD la 24 Mbps. Legria HF M31 are la bază un senzor CMOS de 1/4 cu o rezoluţie de 3,89 megapixeli, lentile Canon HD, care oferă un zoom optic de 15x, şi un procesor de imagine DIGIC DV III. Dacă nu era suficient, ţin să precizez că minunăţia vine echipată cu o memorie internă de 32 GB care poate „înghiţi” până la trei ore de filmări la rezoluţia maximă şi, în cazul în care se doreşte acest lucru, memoria poate fi extinsă cu ajutorul cardurilor SDHC. Canon recomandă carduri de până la 32 GB, iar clasa de viteză de preferat peste 4. Interesant de precizat că, în cazul în care memoria internă este umplută, Legria HF M31 continuă înregistrarea pe cardul de memorie fără să o oprească/întrerupă.
Pe lângă capabilităţile video, noul model poate face şi instantanee la o rezoluţie maximă de 2304 x 1296 pixeli, cu bliţ (reducere ochi roşi, auto şi oprit). Camera dispune şi de o lumină de asistare video destul de puternică, care poate fi pornită în situaţiile în care lumina ambientală este redusă, fapt ce poate afecta calitatea filmării.
Ca mod de funcţionare, camera poate fi utilizată în modul Dual Shot: atât pentru filmat cât şi pentru poze, cu toate setările automate, modul Manual Video şi Foto la care pot fi reglate toate setările şi, nu în ultimul rând, Modul Playback, pentru vizionarea videoclipurilor/pozelor făcute.
Atât pentru fotografii cât şi pentru filme, sunt disponibile 11 moduri speciale cu setări presetate, ce pot fi folosite în funcţie de mediul ambiant: Portrait, Night Scene, Snow, Beach, Sunset, Low Light, SpotLight, Fireworks, Underwater, Surface.
De precizat şi funcţia avansată de recunoaştere a feţei, cu ajutorul căreia pot fi identificate până la 35 de feţe, atât pentru fotografii, cât şi pentru filmat. O funcţie împrumutată de la camerele foto este focalizarea prin atingerea touchscreen-ului. Practic, din 35 de feţe, o poţi indica exact pe cea care vrei să fie focalizată şi astfel poza sau videoclipul va scoate mai bine în evidenţă persoana respectivă.
O altă funcţie extrem de utilă, mai ales pentru începători, este Smart Auto, care analizează ambientul, luminozitatea, contrastul, distanţa şi modifică automat expunerea, focalizarea, culorile şi stabilizează imaginea în aşa fel încât imaginile fotografiate sau filmate să fie captate cât mai bine şi în condiţii optime.
Alt capitol la care noul model Canon excelează este stabilizarea optică a imaginii. Din meniu poate fi selectată una dintre variantele:
– Stabilizare dinamică: realizează o stabilizare mai accentuată a mişcărilor camerei. Este ideal de folosit atunci când se filmează din mişcare.
– Stabilizare standard: realizează o stabilizare mai puţin accentuată, fiind ideală atunci când se doreşte obţinerea unei filmări mai naturale sau când se utilizează un wide sau teleconvertor
– Stabilizare oprită: doar în situaţia în care se utilizează un trepied
O stabilizare superioară a imaginii se poate obţine prin activarea funcţiei Powerd IS, odată cu apăsarea singurului buton de pe suprafaţa display-ului. Această opţiune ajută la stabilizarea imaginii atunci când folosim zoom-ul aproape la maxim pentru a surprinde obiecte aflate la o distanţă considerabilă. Funcţia rămâne activă atâta timp cât ţinem apăsat butonul, după care stabilizatorul revine la setarea iniţială.
Pre-recording este, după părerea mea, o setare care demonstrează inventivitatea celor de la Canon. Mai exact, odată activată, camera va începe să filmeze cu 3 secunde înainte de apăsare butonului Rec, adică dacă aşteptăm să surprindem un evenimet (artificii, goluri la fotbal) nu avem cum să ratăm pentru că Legria îşi face treaba…
Canon Legria HF M31, folosită în modul manual, pune la dispoziţia utilizatorilor o mulţime de setări pentru o filmare cât mai profesionistă cu putinţă. Astfel, pot fi reglate manual: deschiderea şi viteza de declanşare a obiectivului, expunerea, AGC-ul şi balansul de alb. De asemenea, HF M31 oferă posibilitatea de a adăuga efecte înainte de începutul filmării, precum: vivid, neutral, soft skin detail, low sharpening, pentru îmbunătăţirea sau scoaterea în evidenţă a imaginilor captate, în funcţie de nevoia şi dorinţa utilizatorilor.
Accesorii şi conectivitate:
Pachetul conţine o serie de accesori absolut necesare pentru utilizarea camerei:
– bateria BP-808
– încărcătorul CA-570
– telecomanda WL-D89
– cablu USB IFC-300PCU
– cablu component CTC-100/S
– cablu STV 250-250N
– manual de utilizare
Din punct de vedere al conectivităţii, noua cameră video oferă o multitudine de opţiuni: MIC in, AV OUT (mufe jack), component out, USB şi HDMI OUT. După cum se poate observa majoritatea cablurilor vin în pachetul iniţial, doar cablul HDMI lipseşte dar poate fi achiziţionat ulterior.
Plusuri:
+ design ergonomic
+ calitate bună a materialelor şi a asamblării
+ filmare full hd 1920×1080 AVCHD la 24 Mbps
+ zoom optic 15X
+ memorie internă de 32Gb şi suport pentru carduri SDHC
+ stabilizare a imaginii superioară
+ opţiuni de conectivitate multiple
Minusuri:
– touchscreen-ul lasă de dorit, atât la acurateţe, cât şi la rezoluţie
– meniuri greoaie şi implementare a funcţilor non user-friendly
– bateria se încarcă doar în cameră şi doar cu camera oprită (practic, nu poţi utiliza camera, dacă vrei să încarci bateria)
– în condiţii de iluminare redusă bliţul şi, respectiv, lumina video nu reuşesc să facă faţă
Concluzii:
Aşa cum ne-au obişnuit, mai ales în segementul foto, cei de la Canon reuşesc să scoată pe piaţă produse excelente, care vin în întâmpinarea nevoilor şi cerinţelor tuturor pasionaţilor de artă foto/video. Legria HF M31 nu face excepţie sau rabat la calitate şi, după cum am putut observa pe parcursul review-ului, noul model dispune de toate funcţiile şi caracteristicile necesare atât unui utilizator novice, cât şi unui profesionist. Totuşi, nu trebuie să uităm că această cameră se vrea a fi mid-range, adică va fi folosită pentru înregistrarea clipelor minunate petrecute cu familia la petreceri sau în vacanţe… Aici apare şi problema şi anume PREŢUL. L-am scris aşa pentru că nu este deloc mic… 3.600 RON. În contextul actual şi pentru ce oferă noul model Canon ţinteşte un pic cam sus (ca preţ). Nu ştiu câte familii din România ar da buzna în magazine să cumpere această minunăţie la acest preţ… Dacă punem la socoteală şi micile imperfecţiuni ce ţin de filmatul în condiţii de luminozitate scăzută sau touchscreen-ul, probabil că Legria HF M31 ar trebui să sufere o uşoară reducere de preţ…
Cu toate acestea, dacă luăm în calcul ascensiunea de care se bucură tehnologia HD în România, probabil că, în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, tot mai mulţi dintre noi vom dori să ne amintim vacanţele şi onomasticele în format AVCHD la 24Mbps…
Pentru cei interesaţi aici sunt specificaţiile tehnice ale producătorului şi de aici poate fi downloadat manualul complet.